Uusia portugalilaisia tuottajia Alkon tilausvalikoimaan: COZs sekä Tiago Teles

Alkon tilausvalikoima laajenee portugalilaisella huipputuotannolla, kun 8.3.2021 alkaen viinintekijöiden António Marques da Cruzin ja Tiago Telesin COZ Pop 2019, sekä Tiago Telesin oman tuotannon RAIZ tinto 2019 tulevat ostettaviksi myös Alkon tilausvalikoiman kautta! COZs Pop 2019 ja RAIZ tinto 2019 -tuotekorteista löytyvät viinien tekniset tiedot, ja viinit pääsee tilaamaan itselleen Alkon verkkokaupan sivuilta.

 


 

COZs on kahden portugalilaisen huippuviinintekijän yhteinen projekti, jonka keskiössä oli projektin alussa legendaarisen edesmenneen viinintekijä José Mendonçan viinitarhat  ja viinitila Figueira da Foz -kaupungin kupeessa, Lissabonin viinialueen pohjoisosissa.  Projekti alkoi vuonna 2015, kun Marques da Cruz ja Teles ottivat yhteyttä Mendonçan perheeseen toiveenaan elvyttää vanhat tarhat, ja jatkaa viininvalmistusta Quinta dos Cozinheiros -tilalla, jota kunnioittaen projekti sai lopulta nimensä. Tänä päivänä Marques da Cruz ja Teles eivät enää viljele näillä tarhoilla, mutta heidän missionsa löytää vanhoja viinitarhoja kunnostettavaksi, ja jatkaa viljelyä alkuperäisrypäleillä ja luonnonmukaisilla menetelmillä on kirkastunut ja jalostunut. Loppuvuonna 2020 Marques da Cruz ja Teles viimeistelivät oman viinikellarinsa remonttia Cadavalin kylän läheisyydessä Lissabonin maakunnassa, ja nyt he viljelevät valkoista Vital-lajiketta sekä paikallisia punaisia lajikkeita Serra de Montejunton kansallispuiston alueella, vuoristoisessa kalkkikivimaastossa. Kaikilla tarhoilla toteutetaan Telesille ja Marques da Cruzille ominaista ekologista, luonnonmukaista viljelytapaa, joka edesauttaa viinien persoonallisuuden ja ilmaisuvoiman kehityksessä.

 

Viinintekijät:

 

Tiago Teles
Telekommunikaatioinsinööri, joka vietti kaiken vapaa-aikansa juoden viinejä, ja kirjoittaen niistä. Kerätessään tunnettuutta viinikriitikkona Tiago tapasi ja tutustui Carlos Campolargoon, yhteen Bairradan alueen tunnetuimmista viinintekijöistä, josta syntyi hedelmällinen ystävyys. Tiago inspiroitui Carlosin työstä ja maistamistaan viineistä, ja päätti aloittaa oman projektinsa, joka kuvastaisi hänen suhdettaan ja näkemystään Portugalin rannikon sielunmaisemasta. Nykyisin Tiagolla on useita elvytysprojekteja vanhoilla tarhoilla ympäri maata, COZs kuuluen yhteen näistä. 

 

António Marques da Cruz
António Marquês da Cruz on viidennen sukupolven edustaja, joka on vastuussa Quinta da Serradinhasta Leirian alueella, DOC Encostas de Airella, vanhimmat tarhat ovat peräisin vuodelta 1957. Alueen ilmasto on täynnä Atlantin vaikutusta, runsaasti sateita ja kuivia kesiä, mutta yhdistettynä aamutuuliin, jotka edesauttavat rypäleiden hitaan kypsymisen, mikä säilyttää viinien aromaattisen monimutkaisuuden. Serradinha viljelee 6 hehtaaria viiniköynnöksiä savikalkkikivimaalla etelään päin olevilla rinteillä. Orgaaninen tila on ollut vuodesta 1994 lähtien, ja Serradinha onkin yksi Portugalin ensimmäisistä orgaanisista viinitarhoista. Bagan ja Tinta Miudan lisäksi punaisia lajikkeita ovat Alfrocheiro, Touriga Nacional ja Castelão, ja valkoisia edustavat Arinto, Encruzado sekä Fernão Pires.

 

No Comments

Post A Comment